Verksamhetsberättelse för år 2010

 

Styrelsen för dragspelsklubben Gutebälgarna får härmed presentera föreningens verksamhetsberättelse för år 2010.

 

Klubbens trettiosjätte verksamhetsår var fyllt med aktivitet och stor flit från alla medlemmar. Vi har fortsatt det mycket givande samarbetet med Visby Folkdansgille och Gotländska Folkdansringen. Klubben som helhet är medlemmar i Visby Folkdansgille och därigenom även i Gotländska Folkdansringen. Så även samarbetet med Kulturens bildningsförbund, som blev ”självständigt” från 1 juli 2010 efter att ha haft Sensus i ryggen under uppstarten.

 

Förutom de många engagemangen tillsammans med gillet och folkdansringen har vi haft ett

flertal egna, där den i februari årligen återkommande dragspelsgalan torde vara höjdpunkten. Med glädje ser vi att Dussträffarna i maj och september månader har kommit att bli en tradition som nu är inne på sitt nionde år.

 

Två stora personligheter och vänner har lämnat oss under det gångna året.

Göran Söderström, dansledare i Visby Folkdansgille och mångårig vän till oss i klubben gick ur tiden lördagen den 27:e mars. Göran lämnade ett stort tomrum efter sig.

 

Vår mångårige (ett 15-tal år) ordförande, sedermera revisor, medlem från klubbens start och fram till sin bortgång Karl-Erik Karlsson (Post-Kalle) gick ur tiden den 19 augusti och lämnade familj och vänner i stor saknad.

 

Delar av klubben har gjort tre resor under det gångna året. Den första gick till ”100 år med riksspelmän” på skansen i början av augusti med Gotländska Folkdansringen och Gotlands Spelmansförbund. Vimmerby dragspelsträff i slutet av samma månad och till sist flög några till Bulgarien tillsammans med gillet i mitten av september månad.

 

Vår hemsida fick äntligen en egen plats på nätet under eget domännamn: http://www.gutebalgarna .se

 

Protokollförda styrelsemöten: Vi har inte haft något styrelsemöte under det gånga verksamhetsåret. Däremot höll vi ett protokollfört föreningsmöte i början av januari då vi bland annat bokade tid och plats för årsmötet.

 

Styrelsen har haft följande utseende under det gångna året:

 

Uno Nährström, ordförande, Marianne Norrby, kassör, Fredrik Lönngren sekreterare, Göte Johansson och Britt Ekström, styrelsesuppleanter.

Revisorer: Lisbet Östberg och Lennart Torndahl.

PR-ombud: Fredrik Lönngren

Spelledare: Uno Nährström med Gerd Ahlgren som ersättare. Uno har skrivit många arrangemang åt klubben under det gångna året.

 

Medlemsantalet har minskat från 12 till 11 av skäl som ovan nämnts..

Engagemangen har som alltid haft god spridning över året, med en naturlig betoning på sommarhalvåret.

 

Repetitionerna med gillet och Gotlands distrikt av Folkdansringen har när det gäller de förra varit förlagda i Follingbo bygdegård och de senare samt gillets daglediggrupp (Onsdagsgruppen) i Roma bygdegård. Våra egna repetitioner har vi hållit i GotlandsMusikens lokaler i Vibble.

 

På följande sidor återges våra engagemang med uppgifter om tid och plats. Allra sist kommer en summering av antalet engagemang uppdelat på VFG, Gotländska Folkdansringen och våra egna.

 

Januari

Söndagen den 3:e var delar av klubben engagerade vid GSFs After Helg spel och dansträff i Halla bygdegård.

 

Måndagen den 4:e arrangerade Norra Gotlands Folkdanslag gillesträff på Korsbygården i Lärbro.

 

Måndagen den 11:e startade VFG´s vårtermin.

 

Tisdagen den 12:e startade vi vår egen vårtermin.

 

Vi höll också ett föreningsmöte denna kväll då vi gick igenom föreningens ekonomi, bokade datum och plats för årsmöte och Uno redogjorde för läget inför dragspelsgalan. Bokföringen lämnades över till föreningens revisorer för genomgång.

 

Lördagen den 16:e firade Seved Hoffman sin 70-års dag i Roma bygdegård. Mycket minnesvärt och trevligt. Litet gammaldags klädsel var påkallat och damerna skulle bära hattar.

 

Februari

Torsdagen den 4:e hade vi en extra repetition inför galan.

 

Lördagen den 6:e genomfördes den fjärde dragspelsgalan där klubben officiellt står som huvudarrangör (med stöd av Kulturföreningen Roxy, Kultur och Fritidsförvaltningen och Gotlands Spelmansförbund och Gotlandsmusiken) . Vi gästades av Nils Fläcke, Bidlage och Victor Gardarfve (elev till Ingvar Jacobsson). Tommy Pettersson var konferencier.

 

Onsdagen den 17:e var vi engagerade vid Slite Betelförsamlings musikcafé, välbesökt trots ett ymnigt snöande.

Mars

Torsdagen den 12:e bjöd Uno in till ett proppfullt Siesta för sin 70-års dag.

 

Tisdagen den 23:e höll vi vårt årsmöte på GotlandsMusiken i Vibble.

 

April

Onsdagen den 7:e var det begravning för Göran Söderström i en fullsatt Björke kyrka. Vi framförde några stycken under minnesstunden.

 

Fredagen den 9:e arrangerade VFG gillesträff i Follingbo bygdegård.

Lördagen den 24:e höll VFG en träningsdag på Hwitstjärna och en fest på kvällen.

 

Maj

Söndagen den 2:a arrangerade Uno Nährström och Karl-Olof Stengård med familj den traditionella Dussträffen i Bro. Arrangemanget inleddes med allspel och vi bälgare (förutom sekreteraren som var engagerad på annat håll) inledde sedan scenframträdandena. Samtidigt som buskspelet startade utomhus.

 

Onsdagen den 19:e hade daglediggruppen en uppvisning på klostergården i Roma.

 

Onsdagen den 20:e var den första träningen med Gotländska Folkdansringen och musikanterna från När och Lau inför Florsndagen och sommarens övriga program.

 

Fredagen den 28 medverkade VFG i ett fullsatt Maris Cafe på Radio Gotland. Vi fick tillfälle att framföra några egna stycken.

 

Juni

Söndagen den 6:e hade VFG två uppvisningar i samband med nationaldagsfirandet, först i Almedalen under eftermiddagen och sedan traditionsenligt på Vibble gård under kvällen.

 

Onsdagen den 16:e hade VFG en uppvisning på Grönsiskan i och med deras midsommarfirande.

 

Måndagen den 21:a höll VFG sin träning på Paviljongsplan.

 

Onsdagen den 23:e hade VFG tre framträdanden, på Klostergården och Syrengården i Roma under förmiddagen samt Gråbo Servicehus under eftermiddagen.

 

Fredagen den 25:e: Midsommarafton var som alltid fylld av aktivitet.

 

Vi inledde med god sillfrukost på Langska Huset ganska exakt kl 08.00 och hann även med en genomgång av dansprogrammet.

 

VFG hade tre framträdanden under förmiddagen, Gotlands Sjukhem, Åkermanska Huset och Pjäsen.

 

Majatåget till Paviljongsplan avgick kl 12.30 från Södertorg.

 

Gillet ansvarade för Majastången och dess resning under eftermiddagen. Vi inledde med ett program sommarlåtar. Gillet gjorde ett framträdande. I övrigt fick vi tillfälle att lyssna till ett knippe duktiga artister av olika slag. Vid 16-tiden var dagen över för vår del.

 

Lördagen 26:e Midsommardagen

 

VFG var engagerat vid Lojsta Slotts hembygdsförenings midsommarfirande som äger rum på midsommardagen sedan år 1923 (om sekreteraren minns årtalet rätt).

 

Fotograf Lennart Johansson

 

Söndagen 27:e VFG hade ett engagemang vid en friluftsgudstjänst i Ekeby änge. Kjäll och Majgun Sönnergren fungerade som kyrkvärdar vid detta tillfälle.

 

Juli

Onsdagen den 1:a Repetition med folkdansringen i Burs kyrka inför Florsndagen.

 

Söndagen den 4:e: Arrangerade Gotlands Spelmansförbund, Gotländska Folkdansringen och Burs Församling årets upplaga av Florsndagen. Vi samlades för träning i kyrkan kl 10.00 och sedan vid skolan för utomhusprogrammet. Vilka lagade lunchen?

 

Kl 13.00 var det folkmusikkonsert i Burs kyrka. Folkdansringen framförde tre danser.

 

Efter konserten var det spelträff på prästgårdsplan. Här gjorde folkdansringen en uppvisning och vi framförde ett eget program.

 

Söndagen den 11:e hade gillet ett framträdande i Donnerska parken i Klintehamn. Här fick vi även avnjuta en uppvisning med Hemse SPF dansare.

Onsdagen den 21:a bar det av till Högby äng i Hemse. Gillet var engagerat av Hemse Hembygdsförening som varje sommaronsdag arrangerar musikkvällar med olika teman och artister på nämnda plats.

 

Augusti

6-8 deltog Gotländska Folkdansringen, medlemmar ur Gotlands Spelmansförbund och delar av klubben i Zornminnesdagarna på Skansen i Stockholm. Uno Nährström skriver om detta nedan:


”Fredagen den 6:e Efter inkvartering på STF Vandrarhem vid Fridhemsplan (Kungsholmen), var vår första grej, att på kvällen vid gemensam middag på den med vandrarhemmet vägg-i-vägg belägna Restaurang Lorenzo, under kvällen spela upp till allsång så det ekade långt ut på gatan. Detta drog naturligtvis till sig en och annan ”fönstertittare”.

Lördagen den 7:e Efter frukost buss till Stockholm Centralstation där vi spelade till en bejublad folkdansuppvisning (mycket publik).

Därefter avfärd till Skansen där vi spelade och hade uppvisningar, först på Bergmansgården, sedan Bollnästorget och återigen Bergmansgården. Dessvärre var inte ”vädergudarna” med oss som önskvärt för skurarna blev allt tätare för att tillslut ta över helt. Detta gjorde att vi tvingades avbryta och ta oss tillbaka till förläggningen. Senare på kvällen gick vi i klubben ut på restaurang.

Söndagen den 8:e gjorde vi ett par uppspelningar/uppvisningar på Bergmansgården innan det var dags för avfärd till hemön Gotland”.

Fredag den 21:a var det dags för vår Vimmerbyresa. Som året innan bodde vi på Karaktärshotellets stugby. Vi fick till och med samma stugor. Eftermiddagen ägnades åt repetition av vårt scenprogram. Invigning av träffen skedde på kvällen i samband med att Vimmerby och Vetlanda dragspelsklubbar spelade upp till dans i folkets park. Vi hann med en hel del buskspel.

Lördagen inleddes med framträdande på Vimmerby torg så som fotografiet visar. Arrangörerna skjutsade in oss deltagare med ett turisttåg som under färden förvandlades till ett musiktåg.

 

Eftermiddagens scenframträdande fick litet hastigt flyttas från utomhusscenen till den i folkets park varande rotundan på grund av regn. Under eftermiddagen fick vi lyssna till ett tiotal duktiga grupper och en kör vilka framförde allt från kultis till jazz. Vimmerby dragspelsklubb under ledning av Lennart ”Nenne” Adolfsson inledde programmet efter allspelet.

 

Vi gjorde ett bra framträdande. Humppa Medley var speciellt omtyckt av publiken. Göte Niklassons framförande av Käutaveisu rev ner applåder. Kompet fick äran att backa upp Ing-Britt Alvesparr och Dan-Inge Johnsson samt Estrid Eliassons Trio.

 

Lördagskvällen ägnade vi åt vidare samspel bland annat med just Estrid och hennes medmusikanter.

Nenne är en mångårig vän till Marianne Norrby. Vi blev inbjudna till familjen i Nossfloda på söndagen. Vi hann med ett par timmar jamning och trevlig samvaro. Inte minst charmades vi av familjens Cavalier King Charles Spaniel valpar (de driver Kennel Nossfloda)

 

Kontakten gav en ide om att Vimmerby dragspelsklubb skall besöka oss någon gång och Nenne kommer att göra ett framträdande under vår kommande dragspelsgala 2011.

 

 

 

September

Söndagen den 5:e var det dags för årets 2:a Dussträff.

 

Måndagen den 6:e startade gillet sin hösttermin.

 

Tisdagen den 7:e startade vi våra egna repetitioner inför 2011 års dragspelsgala.

 

Fredagen den 10:e var det begravning för Karl-Erik Karlsson (Post-Kalle). Det var en borgerlig begravningsakt på Suderbys Herrgård. Vi framförde svårt farväl med sång av Uno Nährström och Lennart Torndahl och Flopp Anns Hambo, båda komponerade av Karl-Erik och den första med text av Bosse Carlgren samt Taubes ”Så skimrande var aldrig havet.

 

Tisdagen den 14:e flög gillet och delar av klubben till Bulgarien. Uno Nährström har skrivit om den nedan:

”Den största grejen var väl ett framträdande med musik till en dansuppvisning på det lokala värdshuset i byn Erkech belägen uppe i de dimhöljda balkanbergen inför flera hundra middagsgäster. För att inte tala om resan upp med buss på de slingriga bergsvägarna och den sista kilometern uppe i byn med ”åsnesafari”.

Vidare hade vi nöjet och äran att få spela två kvällar till dansuppvisningar i baren/restaurangen tillhörande hotell New Jupiter Sunny Beach väl uppskattat av gästerna både inne i- och på gatan utanför. Inför det här hade man även lyckats att på ort och ställe skaffa fram några bilder på ”gotlandstruppen” som affischer till restaurangens ”utbudstavla”, vilket alltid retade nå´n (?)

Här på restaurangen hade vi musikanter också en eftermiddag, en dryg timmes ”spontanspelning” i anslutning till trottoarserveringen.

Och så gott som dagligen strax efter frukost hade vi samövning med dansgruppen ute på hotellets poolområde, eller nära ”kajkanten” om man så säger”.

Oktober

Tisdagen den 26:e hade vi konsert på ett fullsatt Kupan (Röda Korsets mötesplats i Visby).

 

November

Fredagen den 12:e var det gillesträff i Othem bygdegård.

 

Fredagen den 19:e och lördagen den 20:e gjorde gillet framträdanden på Hushållningssällskapets julmarknad i Flextronicshuset.

 

December

Måndagen den 6:e hade gillet sin julavslutning. Vi fick bland annat njuta av otendagskolans (Onsdagsgruppen) julspex.

 

Tisdagen den 21:a hade vi vår sista egna träning för denna termin.

 

Summering antal framträdanden.

 

Som medlemmar i VFG (inklusive daglediggruppen) och Gotländska Folkdansringen: 25 st framträdanden. Varav 6 stycken på skansen.

 

Egna: 9

Summa 34 engagemang. Till det skall läggas två begravningar.

Repetitioner under det gångna året (med reservation för att sekreteraren kan ha räknat fel):

Med Gillet 40
Gotländska Folkdansringen 3

Egna 40

 

Hemsidan fick som vi skrev i inledningen en egen plats på nätet, med vårt egna domännamn. Från och med dagen för registreringen kan webbmastern (Fredrik) bland annat i statistikform se vilka delar av sidan som är mest besökt, från vilka länder besökarna kommer, vilka operativsystem de har, antal besökare per dag och månad osv, osv. Från flyttning till One.com och fram till dags dato har vår hemsida haft drygt 300 besökare.

 

Många positiva minnen vaknar när man ser tillbaka på ett sådant här roligt och positivt verksamhetsår. Sedan lång tid är åtminstone ett tjugotal (tillsammans med gillet och egna) engagemang årligen mera regel än undantag. Vi får komma ut på resa åtminstone en gång per år. Allt från någon grannsocken till någon ort utomlands.

 

Styrelsen tackar föreningens medlemmar för det år som har gått. Vi ser fram emot 2011 med stor tillförsikt.

 

Visby den      /       2011

 

 

__________________________________                   ______________________________

Uno Nährström, ordförande                       Marianne Norrby, kassör

 

 

__________________________________

Fredrik Lönngren, sekreterare