Styrelsens årsberättelse för 1984:

 

  Jubileumsåret- 1984 är nu tillända. För några år sedan planerade vi för ett tioårsjubileum med pompa och ståt. Förslagen avlöste varandra i snabb följd. USA-resa, Finlandsturne och fastlandsturne diskuterades men ju närmare jubileet vi kom ju mindre blev entusiasmen för en resa. Till slut bestämde vi oss för att stanna hemma och ordna något trivsamt på ön. Och visst har vi haft det lite extra festligt under året.

  Det började den 22 februari då Radio Gotland under Tommy Wahlgrens ledning bjöd på jubileumsunderhållning i Eskelhems bygdegård. Då bandades två radioprogram. Resultatet blev gott vilket kunde konstateras i ett söndagsmorgonprogram den 26 februari och i programmet musikmåndag den 5 mars. Förmodligen var det dessa program som gav oss engagemanget på gotlandsutställningen ombord på storfärjan M/S Visby under tiden 13-15 april. Där delade vi scenen med en grupp ur Närrevyn och det blev en synnerligen kul varvning. Utställningen blev allt igenom lyckad. Cirka 45.000 besökande kom för att se och höra vad Gotland - landet annorlunda, har att bjuda på i form av olika produkter, kulinariska läckerheter och högklassig underhållning. För oss Gutebälgare blev detta en oförglömlig turné.

  Den 5-6 maj underhöll vi kunderna på Södertorgs Järnhandel som dagen till ära handlade flitigt i den nyöppnade avd. "Bo & Lek"

  Den 12 maj spelade en liten, tapper bälgarskara för en liten men tapper "räfsarskara" från Visby Hembygdsförening i "Pallis"

  Söndagen den 13 maj bjöd vi tillsammans med Sten Lindbers ungdomsorkester öns alla handikappade på konsert i Säveskolans aula. tyvärr blev detta ett publikt fiasko och ledarna inom handikapp organisationerna kritiserade sina medlemmar starkt för deras likgiltighet. De som mött upp blev dock helt överväldigade av det fina program som bjöds.

  Midsommardagen, 23 juni, skulle vi underhålla på festplatsen i Ljugarn men si, den festen regnade bort. Vi har dock lovat arrangörerna, Roma IF, att komma igen sommaren -85, förutsatt att vädret blir fint.

Lördagen den 30 juni var det åter dags för "Follingboschottisen" mellan Södertorg och Stora Torget. Som "huvudorkester" spelade åter Olle Erixons populära orkester. I mitten av "schottiståget" spelade åtta Gutebälgare från ett vagnsflak. Denna nya placering gav bättre flyt i dansen.

  Juli månad gick i Almedalens tecken och vi hade fyra framträdanden i den "riksbekanta dalen". Bl.a. hade vi tre egna framträdanden i form av jubileumskavalkader, den 15, 22 och 31 juli. Trots dåligt väder blev dessa program välbesökta. Den 22 juli stressade det till sig med hela tre spelningar. Först till Djupviksfesten, därefter till vår egen spelning i Almedalen och slutligen till moderaternas möte på samma scen. Snacka om tempo!!!!

  Efter detta gjorde vi ett uppehåll till den 21 oktober då vi deltog i den stora Amnestygalan på Säveskolans aula. Där fanns de flesta av öns underhållare. Fullsatt hus, med ett stort ekonomiskt netto till Amnesty.

  Den 6 november stod vi åter på samma scen, denna gång tillsammans med Visby Storband. Vi framförde då tillsammans fyra melodier arrangerade av Bernt Eklund. Publiken liten (ca 150 pers) men entusiastisk.

  Vår tacksamhet är stor mot kulturnämnden som inför jubileumsåret beviljade oss ett extra anslag om 5000:-. Vi planerade en LP-skiva tillsammans med Visby Storband men därav blev intet. I stället satsade vi anslaget på färdigskrivna arrangemang m.m.

  Vi har under året "riggat upp oss" i ny klubbdress. Den invigde vi i Eskelhems bygdegård den 22 februari, stor succé !!

  Hans Hemlin har svarat för vårt nya vykort "Gutebälgarna 1984, 10 år" De 6000 korten kom lagom till gotlandsutställningen. Tyvärr var dom spegel vända vilket Hasse H var oskyldig till. När vi fick de riktiga korten visade det sig att dom var så åtråvärda att tjuvar lade beslag på ett tusental kort när Dolles Ford stals vid Skeppsbrokajen.

  Under hösten har vårt kompproblem löst sig på ett mycket fint sätt. Vi har fått en mycket fin förstärkning i Hasse Hansson och Lars - Olof Paulsson, på respektive bas och trummor. Välkomna grabbar!!!!

  Vi i styrelsen tackar alla klubbmedlemmar för ett intensivt verksamhetsår och hoppas på samma intresse under det kommande året.

Karl - Erik Karlsson Dolle Muthas Bertil Nilsson

Ordförande        Kassör         Sekreterare