Verksamhetsberättelse för Gutebälgarna år 2003

 

Åter har ett år gått, och vi kan se tillbaka på en omfattande verksamhet. Vilken redovisas nedan uppdelad månad för månad. Där inte annat anges är det tillsammans med Wisby Folkdansgille.

 

Januari:

 

Söndag 5. Deltagande vid Gotlands Spelmansförbunds trettondagsstämma på Lövsta.

 

Träningarna tillsammans med Wisby Folkdansgille startade måndagen den 13 och vi höll egen träning torsdagen den 16 i samma vecka.

 

Lördag 18. Överlämnades priset, vandringskäppen till Dolle Muthas, en av klubbens grundare. Överlämnandet skedde i samband med en hyllningskonsert på Roxy, där vi medverkade själva tillsammans med stora delar av öns musikliv. Bland annat delar av det forna Patrask, Janne Ström mfl.

 

Vi inser alla vilken värdig pristagare Dolle är. Han har försett åtminstone halva öns musikliv med instrument och generös hjälp via sin affär på söderväg och som lärare under åtskilliga musikkurser.

 

Februari:

 

Tisdag 18. Styrelsen höll möte hos Otto Höghielm i Halla.

 

Mars:

 

Torsdag 20 Vi höll vårt årsmöte hos Karl-Erik Karlsson (Post-Kalle) i Västerhejde. Diskussionen var som vanligt livlig och glad. Förhandlingarna pågick under ca 2 timmar, varefter vi intog en landgång.

 

Lö 29 - Sö 30: Träningsläger på FBU gården, Fårö tillsammans med gillet.

 

Vi samlades vid färjan i Fårösund klockan 08.30. Efter inkvartering och kaffe startade intensiv träning klockan 09.00. Med avbrott för lunch och eftermiddagskaffe höll vi på till klockan 16-17. På kvällen hade vi en trerätters festmiddag, vilken följdes av dans och jamning. Vi minns speciellt de roliga lekar som vi fick pröva på. Övriga kvällen fördrevs i baren med jamning och dans. Vi bidrog till underhållningen för FBU-lägrets övriga gäster. Festkommittén, vilken hade anordnat kvällen fick en eloge.

 

Trots den sena kvällen var alla pigga och glade vid söndagsmorgonens frukost och träning, vilken startade klockan 09.00.

 

April

 

Onsdag 23. Eget framträdande på Gråbo Servicehus. Det är alltid roligt att se den glädje som de boende och andra upplever vid dessa tillfällen. Ibland kan man se hur en del av sjukdom litet frånvarande vaknar till när de hör musik som de känner igen. Det är sant att musik har en läkande kraft!

 

Maj:

 

Söndag 4. Gillet hade ett framträdande på Gustavsviks flyktingförläggning. Undertecknad hade tyvärr förhinder, men enligt vad han har hört blev det mycket lyckat, med gemensam dans och förbrödring / försystring.

 

Juni:

 

Fredag 6. Det traditionella framträdandet vid nationaldagsfirandet på Vibble gård. Ett alltid lika trivsamt och uppskattat arrangemang.

 

Torsdag 19. Två engagemang. Först på Fältgatan (A7 området). Sedan for vi ut till Syrengården i Roma. Vi kunde konstatera att de gamla fått sina midsommarstänger resta.

 

Fredag 20. Midsommarfirande: Vi startade med traditionell sillfrukost och träning på Langska huset. Första framträdandet var på Gotlands Sjukhem, det andra på Åkermanska stiftelsen och det tredje på Göransgården. Vi hann alltså med tre engagemang under förmiddagen. Vilka alla fick ske inomhus.

 

Resterande del av midsommarfirandet fick ställas in på grund av det dåliga vädret. Med hot om regn.

 

Juli:

 

Lördag 5. Var vi engagerade på Roma Kungsgård tillsammans med Evergreens. Det var i samband med Gotlands Hembygdsförbunds Allting. Övriga framträdande var Björke och Halla kyrkokörer, vilka gjorde ett gemensamt program. Sven Wessman berättade om gamla gotländska festtraditioner. Kvällen avslutades med att Sanford Skinner spelade Gotländsk Sommarnatt på solotrumpet. En mycket stämningsfull kväll.

 

Söndag 6. var det dags för Florsendagen i Burs. Här var Gotlandsavdelningen av Svenska Ungdomsringen engagerad. Det vill säga det sammanslagna danslaget, tillsammans med respektive föreningars musikanter. Vi gjorde också några egna låtar. Bland annat var det dans i Burs kyrka.

 

Söndag 27. Med samma lag som ovan på Roma Kungsgård. Även här tillsammans med evergreens. Programmet var detsamma som den 5.

 

Augusti

 

Lördag 2. Eget framträdande på Låg Volym, Rockförvaltningens spelmansstämma på Vibble gård. Detta var en träff som annars gick i ungdomarnas tecken. Vi fick lyssna till och njuta av den yngre generationens spelmän.

 

Torsdag 7. Engagemang vid Fole Hembygdsförenings marknad. Vilken arrangerades intill kyrkan. Arrangemanget gick i medeltidens tecken.

 

Fredag 8 Karl-Erik Karlsson mfl arrangerade en stämma på Bläse under denna fredagskväll. Bland annat med anledning av Hjulåkers spelmän gotlandsbesök. Karl-Eriks bror är en av medlemmarna i gruppen. Ett mycket lyckat arrangemang.

 

Söndag 10 - onsdag 13

 

Gotlands Folkdansfestival. Invigning på Kneippbyn under söndagskvällen.

 

Måndagen: Dans på gator och torg. Distriktslaget gjorde tre framtärdanden, på Östertorg, Södertorg och utanför Skocity. Klockan 16.00 var det dags för långschottis och korum i Sta Karins ruin.

 

Samkvämet på Kneippbyns Rotunda under kvällen var som vanligt fullsatt. Efter en mycket god middag vidtog spel och dans. Vid åtskilliga tillfällen var alla musikanter samlade på scen. Dansgolvet var i stort sett alltid fullbelagt.

 

Tisdagen: Några medlemmar deltog förmiddagens i låtverkstad. Samtidigt hade dansarna en sk Workshop där de bland annat fick lära sig dansens utveckling under historiens gång. Med utgångspunkt för detta skulle de fundera på och visa hur de tänkte sig att folkdansen kan se ut om etthundra år.

 

På kvällen var det folkloreafton på utescenen. Havet bjöd på en fin scenbakgrund till programmet. Vilket bostod i tiominutersframträdanden av gästerna. Vi spelmän visade vad vi lärt oss som inledning.

 

Scenprogrammet vilket pågick under tre timmar avslutades traditionsenligt med att vi spelade Svante Petterssons Gotländsksommarnatt vid solens nedgång. Varpå vi alla förflyttade oss in i Rotundan. Där fick vi uppleva resultatet av folkdansarnas funderingar och arbete under dagen. Det var mycket bejublat och väckte säkert en del tankar hos oss musikanter angående hur folkmusiken kommer att te sig om ett hundra år.

 

Onsdag: Traditionell avslutning i Magnsarve änge. Lagen gjorde varsin uppvisning. Vi fick återigen tillfälle att spela med många av de gästande musikanterna. Våra gäster fick smaka på grillat lamm med gotlandsdricka och de fick även tillfälle att pröva på litet gotländska lekar. Vart och ett lag hade i uppgift att lära ut någon av sina danser.

 

Det som (åtminstone för undertecknad) kanske gav det starkaste intrycket var Pitebygdens lags version av oxdansen. Där fick vi för första gången se två tjejer i huvudrollen. De hade gjort ett litet enkelt spel av det hela som startade med uppladdning och animerat gräl under en föregående dans. Mycket sevärt. Numret drog alltid ner stora applåder.

 

Vi kunde alla summera en lyckad festival.

 

Söndag 24 Distriktets dag på Lojsta

 

September

 

Måndag 1 Startade höstterminens träningar.

 

Torsdag 18-måndag 22. Årets andra stora händelse för föreningen. Vår Borgåresa tillsammans med gillet och Perssons Buss, med vår huschaufför Lars Henningsson vid ratten. Sammanfattad litet summariskt nedan:

 

Avresa torsdagen den 18 med den nya snabbfärjan till Nynäshamn. Vi hann med några eftermiddagstimmar i Stockholm. Några av oss hann med besök på NK samt eftermiddagskaffe på (Café kringlan tror jag att det var). Ett fint café som trots sitt centrala läge ligger ganska avskilt och lugnt. Exakt var får mera minnesgoda föreningsmedlemmar påminna sekreteraren om.

 

16.50 var det avresa med Viking Lines M/S Gabriella mot Helsingfors. Vi intog buffé gemensamt. Efter sedvanligt besök i den välsorterade taxfreeaffären spenderade vi många timmar i danssalongen. Det var delade meningar om orkestern, men det gick i alla fall att dansa till deras musik.

 

Fredag:

 

Vi togs emot av ordföranden i Spjutsund folkdanslag (vilka besökte festivalen för två år sedan). Vår resa var i samband med inbjudan att besöka dom. Dagen bjöd på rudtur i Helsingfors. Under eftermiddagen begav vi oss mot Borgå, där vi inkvarterade oss på ett vandrarhem som visade sig tidigare ha varit ett BB. Kvällen var fri för egna aktiviteter.

 

Lördag:

 

Bjöd på gudiad rundtur först i Borgå under förmiddagen och i Sibbobygden under eftermiddagen. Med bland annat besök hos hantverkare. Framförallt gjorde vi ett framträdande på ett servicehus i Sibbo. Värt att notera här var att det var samlokaliserat med ortens bibliotek och ett dagis.

 

Lördag kväll var det dags för träff med våra vänner från Spjutsund i deras föreningshus. Vilket låg några min från Borgå, ganska ensligt ute i en skog.

 

Vi bjöds på middag bestående av lax vilken dragits upp av fiskande föreningsmedlemmar. De hade verkligen lagt ner ett stort arbete på vårt besök.

 

Efter middagen vidtog jamning och dans. Spjutsundslaget har två musikanter (fiol+dragspel). Vi fick pröva litet av deras låtar, vilka inte alltid var så lätta.

 

Söndag:

 

Efter frukost var det så småningom dags för avfärd mot Helsingfors. Det visade sig vara i stort sett helt stängt. I stället fick vi en rundtur på landsbygden runt omkring.    

 

Färden mot Stockholm avlöpte på i stort sett samma sätt som andra vägen, med den skillnaden att förtäring i cafeterian räckte mätta som vi var av all annan god mat som vi fått oss till livs.

 

Måndag:

 

Förmiddagen tillbringades i Stockholm. Med handlande för en del, samt besök hos släktingar. Under eftermiddagen for vi till Nynäs slott där vi fick en guidad visning trots att det egentligen var stängt. Mycket intressant för de av oss som är intresserade av historia. Vi fick se slottet ur både tjänare och herremäns vinkel. Tyvärr var det inte tillåtet att fotografera.

 

Alla trevliga resor har tyvärr ett slut. Efter avresa från Nynäshamn var vi tillbaka i Visby vid midnatt. Många intryck och trevliga upplevelser rikare.

 

Oktober:

 

Onsdag 8. Egon Lindström (en numera stödjande, förut aktiv medlem) firade sin 75-årsdag på Högbrogården i Halla.

 

Fredag 24. Gillesträff hos När-Lau folkdanslag i Etelhem.

 

November:

 

Söndag 16. Eget framträdande på Hemse Bibliotek. I samband med de synskadades föreningsmöte.

 

December:

 

Måndag 8. Gillets terminsavslutning. Med utdelning av julblomma och intagande av julgröt.

 

Vi kan se tillbaka på ett mycket aktivt år 2003, tillsammans med våra vänner i Wisby Folkdansgille. Sammanlagt har vi haft 25 framträdanden, 22 med gillet och tre egna. Allting från kyrkor till pensionärshem. Styrelsen vill härmed tacka alla föreningsmedlemmar för det gånga årets verksamhet.

 

 

Spela vackert, så blir det vackert!

 

 

Uno Nährström                                                                Otto Höghielm

Ordförande                                                                                       Kassör

 

 

Fredrik Lönngren
Sekreterare