Verksamhetsberättelse 2009

 

Styrelsen för Dragspelsklubben Gutebälgarna får härmed presentera verksamhetsberättelsen för verksamhetsåret 2009.

 

Åter har ett år gått och vårt trettiofemte verksamhetsår har som alltid varit fyllt av aktivitet. Vi har framförallt fortsatt det givande samarbetet med Visby Folkdansgille och Gotländska Folkdansringen. Klubben som helhet är medlem i Visby Folkdansgille och Gotländska Folkdansringen. Men vi har också hunnit med en hel del egen aktivitet.

 

Vi (i regi av Uno Nährström i samarbete med Kallis Bengtsson) genomförde tillsammans med våra övriga samarbetspartners vår tredje dragspelsgala.

 

Glädjande kan vi konstatera att en eller till och med två resor till fastlandet eller ännu längre har varit mera regel än undantag under de senaste verksamhetsåren och vi brukar komma utomlands ungefär vart tredje år. Under det gångna året gjorde vi två resor, den första till Oskarshamnsdansen i maj och den andra till Vimmerby dragspelsklubbs träff under augusti månad. Under kommande höst väntar en resa till Bulgarien i samarbete med Wisby Folkdansgille.

 

Vi kan glädja oss åt en ny medlem i Göte Niklasson som valdes in vid årsmötet och vi är nu tolv medlemmar, varav elva är aktiva. Musikaliskt har vi hållit en stor bredd med allt från musik till folkdans till en mera konsertbetonad och arrangerad underhållningsrepertoar.

 

Antal protokollförda styrelsesammanträden: Vid behov har vi tagit beslut i samband med ordinarie repetitioner. Dock har där inte varit något så stort att styrelsemöte varit nödvändigt. Allt övrigt viktigt för verksamhetsåret klarades av vid årsmötet, därför blir summan här noll när det gäller styrelsesammanträden.

 

Styrelsen har haft följande utseende:

 

Uno Nährström, ordförande, Marianne Norrby, kassör, Fredrik Lönngren sekreterare, Göte Johansson och Britt Ekström, styrelsesuppleanter.

Revisorer: Lisbet Östberg valdes på ett år och Lennart Torndahl på två år.

PR-ombud: Fredrik Lönngren

Spelledare, Uno Nährström med Gerd Ahlgren som ersättare på denna post.

Engagemangen har haft god spridning över året, med en naturlig betoning på sommarhalvåret.

 

Repetitionerna med gillet och Gotlands distrikt av Folkdansringen har när det gäller de förra varit förlagda i Follingbo bygdegård och de senare samt gillets daglediggrupp (Onsdagsgruppen) i Roma bygdegård. Våra egna repetitioner har vi hållit i GotlandsMusikens lokaler i Vibble.

 

Här följer en sammanställning över våra engagemang, där hela eller delar av klubben deltagit och olika andra aktiviteter (gillesträffar, årsdagar mm) under det gångna verksamhetsåret.

 

 

 

 

Januari

 

Lördag den 4:e deltog i vi i den av Gotlands Spelmansförbund arrangerade After Helgträffen i Halla bygdegård, en spel och dansträff med många spelmän, dansare och mångtalig publik.

 

Måndagen den 12:e startade VFG´s vårtermin.

 

Tisdag den 13:e startade vi våra egna repetitioner. Inför dragspelsgalan repeterade vi varje tisdag. Efter den 7 februari gick vi över till varannan under resterande del av vårterminen.

 

Lördagen den 31:a uppvaktade gillet Ingvar Westö i Roma bygdegård. Vi spelade till underhållning och dans.

 

Februari

 

Lördagen den 7:e gick vår i samarbete med Kallis Bengtsson, Kulturföreningen Roxy, Gotlandsmusiken, Kul och Fri (Gotlands Kommun), Follingbo trädgård och med stöd av Gotlands Spelmansförbund dragspelsgala (den 3:e i ordningen) av stapeln. Gästande artister var Lars Karlsson (nordisk mästare på durspel 1993 och årets dragspelare 2001). Vår egen (Gotlands) mycket duktige durspelare och klarinettist Jonas Söderström och Viktor Gardarfve som studerar för Ingvar Jacobsson. Våra vänner i VFG medverkade med en uppvisning och. Bernt ”Bison” Nilsson agerade konferencier. Vi hade en publik på 300 betalande.

 

Galan blev mycket lyckad musikaliskt. Stort tack till Uno och Kallis som höll i alla förberedelser, och inte minst våra fina gästande artister och en uppskattande publik.

 

Onsdag den 11:e framträdde onsdagsgruppen på Syréngården i Roma.

 

Mars

 

Fredag 13 mars arrangerade Norra Gotlands Folkdanslag en gillesträff i Othem bygdegård.

 

Onsdagen den 18:e höll vi vårt årsmöte hos Marianne Norrby i Slite.

 

Onsdag den 25:e hade onsdagsgruppen ett framträdande på Klostergården i Roma.

 

April

 

Torsdag den 23:e repeterade vi för första gången denna vår med Gotländska Folkdansringen i Roma bygdegård.

 

Lördag den 25:e Träning inför sommarens dansuppvisningar på Hwitstjärna i Visby. På kvällen samkväm med dans.

 

 

 

 

Maj

 

Lördag den 2:e arrangerade Gotländska Folkdansringen en Sicilienfest i Fole bygdegård.

 

Söndagen den 3:e arrangerade Uno Nährström och familjen Stengård dussträffen i Bro. Denna träff har blivit tradition för många deltagande spelmän och återkommande publik. I år var det åtminstone femtio personer i publiken. Dansgolvet var fullt och utomhus pågick buskspelet.

 

Onsdag den 6:e hade vi ett eget framträdande på Kupan i Visby, med ett utökat dragspelsgaleprogram. Om sekreteraren minns rätt fick vi framföra några extranummer.

 

Torsdag den 14:e hade onsdagsgruppen ett framträdande i och med en sopplunch i Björkegården.

 

Oskarshamnsresan

 

Torsdagen den 21- lördag den 23:e deltog Gotländska Folkdansringen i Oskarshamnsdansen.

 

Vi tog färjan till Oskarhamn på torsdagskvällen. Efter incheckning på Clarion Collection Hotell Post repeterade vi och finslipade de sista detaljerna i vårt uppvisningsprogram under en timmes tid varefter våra dansledare Eiwor och Göran söderström bjöd på gott att dricka och tilltugg. Efter detta fortsatte vi med buskspel hos Gerd och Uno.

 

Fredagen den 22:a marscherade vi runt lite i centrum och gjorde reklam för dansen och Gotland.  Dansuppvisningarna inleddes på Stora Torget vid Pressbyrån, därefter vid Flanaden utomhus vid Intersport och Flanaden inomhus, (gallerian). Sedan var vi lediga från dans och den som ville gjorde utflykter, relaxade i bubbelpoolen, shoppade mm.

 

Lördagen den 23:e gick vi i samlad trupp till Stadsparken. Vi spelade inte där men var hjälpsamma med väskor och extrakläder. Vi fick njuta av Färöschottis, Gunnarsöpolka och Hambo från Farsta. På Brädholmen sammanstrålade vi med medlemmarna i Oskarshamns Dragspelsklubb och spelade gillesdanser: Blå kustens familjevals, Schottis vid vägkanten, Klövsjöhambo, E18, Rallarsvingen och Blå kustens familjevals. Vi samlades sedan och åt pizza gemensamt. På kvällen åkte vi musiker hem.

 

Schottiståget

 

Torsdag den 28:e var det repetition med distriktet i Roma bygdegård

 

 

 

 

Juni

 

Lördag den 6:e VFG medverkade traditionsenligt vid svenska flaggans dag på Vibble gård. Klubben framförde några egna stycken.

 

Torsdag den 11: repetition med distriktet i Roma bygdegård.

 

Lördag den 13:e hade VFG ett framträdande på Tingsbrogården i Bro

 

Midsommarveckan blev som alltid intensiv och mycket givande.

 

Onsdagen den 17:e hade VFG två uppvisningar, först på Gråbo Servicehus och Syréngården i Roma.

 

Fredag den 19:e Midsommarafton startade traditionsenligt med sillfrukost på Langska huset. Under förmiddagen gjorde vi framträdanden på Gotlands Sjukhem, Åkermanska huset och Pjäsen.

 

Klockan 12.30 startade Majatåget vilket gick från Södertorg till Paviljongsplan där gillet ansvarade för smyckning och resning av midsommarstången samt lekarna kring densamma. Det var mäktigt att se hur hundratals vuxna och barn bildade ringar och dansade under Kjäll Sönnergrens ledning. Klubben framförde några låtar innan det var dags för gillets uppvisning här. Här hade vi sedan möjlighet att lyssna till ett knippe duktiga yngre artister och de mycket duktiga Bacchi Bröder. När det var slut vid 16-tiden kunde vi summera en lång och härlig dag.

 

Söndagen den 21:a hade VFG ett framträdande under en friluftsgudstjänst i Magnsarve änge.

 

Torsdag den 25:e repetition med distriktet i Burs kyrka.

 

Söndag den 28:e

 

Florsndagen i Burs startade för vår del med repetition i Burs kyrka och utanför skolan tillsammans med folkdansringen.

 

Folkmusikkonserten inleddes med att vi spelmän och dansarna tågade in till altaret till tonerna av G-durmarschen. Folkdansringens del av kyrkoprogrammet bestod av Åsas Gånglåt (Åsa Lindström) och Schottis från Lye.

 

Efter folkmusikkonserten tog spelmansstämman på prästgårdsplan vid. Efter sedvanligt allspel startade vi gruppspelet varefter folkdansringen framförde sitt uppvisningsprogram.

 

Juli

 

Lördag den 11:e hade vi ett eget framträdande för Gutnalia i Fröjel i samband med deras sommarfest.

 

Fredag den 17:e spelade vi en timme till dans på Hallgårds i och med katthamradagarnas festkväll.

 

Tisdag den 28:e firade Kjell Jarebjörk sin 70-årsdag i Sanda där familjen har sitt sommarställe. Gillet gjorde en uppvisning och vi framförde några stycken, varefter vi blev rikligt trakterade med god mat.

 

Augusti

 

Måndag den 3:e träning på lärkparken i Roma, bland annat inför uppvisningen på Högby äng i Hemse på onsdagen under samma vecka och de andra framträdandena under augusti månad.

 

Onsdag den 5:e VFG uppvisning på Högby äng i Hemse, i samband med en av Hemse hembygdsförening arrangerad musikkväll. Vi samlades som alltid hos Anitha Almgren för träning och litet enkel förtäring innan framträdandet.

 

Folkdansfestivalen vilken brukat gå av stapeln söndag till onsdag under vecka trettiotre fick i år ställas in på grund av för få anmälda deltagare. I stället fick vi besök av Ljusdals Folkdansgille.

 

Ljusdals Folkdansgille

 

Under måndagen gjorde vi tre gemensamma framträdanden på östertorg och Stora Torget. På kvällen var det samkväm i Stenkumla bygdegård, där vi också hade gillesdanser på tisdagskvällen. Här fick vi tillfälle att musicera med våra gästers duktiga musikanter. Tisdagen ägnades åt en bussrundtur på södra delen av ön. Festivalkänslan infann sig litet grand trots att vi inte hade någon i år.

 

Onsdag den 18:e uppvisning på Solrosen (Som ligger på Baldersgatan). Direkt efter detta for vi till Bara Ödekyrka där Lisbeth Gustavsson firade sin 70-årsdag.

 

Vimmerbyresan

 

Fredag den 21:a var det dags för vår 2:a resa detta år, denna gång till Vimmerby Dragspelsklubbs helgträff. Vi tog 07.20 färjan till Oskarshamn varifrån vi körde i karavan med tre bilar till Vimmerby och vårt boende i stugbyn vid karaktärshotellet. Eftermiddagen ägnade vi åt litet eget buskspel och repetition av vårt program inför scenframträdandet på lördagen. På kvällen bjöd Vimmerby och Vetlanda dragspelsklubb (om sekreteraren minns rätt) upp till dans i folkets park rotundan.

 

Lördagen startade med skjuts per turisttåg till torget. Här slog vi oss ihop med de andra musikanterna på samma tåg för ett gemensamt improviserat framträdande.

 

Eftermiddagens utomhuskonsert på folkets park startade med ett allspel. Deltagande grupper framträdde efter en spellista. Vi gjord ett )om sekreteraren får säga så mycket) lyckat framträdande. Delar av kompet fick ganska hastigt hoppa in och ackompanjera Ing-Britt Alvesparr och sedan Dan-Inge Johnsson och Anita Henriksson, de senare fina jazzdragspelare. Ing-Britt är också en fin dragspelare, kompositör och textförfattare. Eftermiddagen bjöd på många njutbara grupper och spelmän vilka sammantaget framförde ett program med musik från Bach till modernt. Vår vän Kallis Bengtsson medverkade. Sekreteraren minns speciellt Alf Sigfrid ”Spelsigge” Pettersson, vilken trots sina åttiofyra år var lika virtuos som de bästa av de yngre på denna träff.

 

På kvällen spelade deltagande grupper upp till dans fyrtio minuter var. Samtidigt strömmade nyckelharp- och fiolspelmän till och ett par timmar allspel tog vid efter det att dansen var slut. Gerd passade på att köpa ett nytt (begagnat) dragspel av en försäljare som hade utställning

 

Söndagen var hemresedag varför den ägnades åt packning och städning. I Oskarshamn besökte vi försäljaren Bernt Åberg, som utförde några justeringar på Gerds nyinköpta dragspel. Vi hann även med någon timmes sammusicerande innan det var dags att rikta bilarnas kylare mot färjan.

 

September

 

Söndag den 6:e var det då dags för årets 2:a dussträff. Som alltid mycket välbesökt av publik och spelmän.

 

Måndag den 7:e startade VFG sin hösttermin.

 

Tisdag den 8:e och sedan varje tisdag under hösten repeterade vi inför dragspelsgalan 2010.

 

Lördag den 19:e hade VFG uppvisning vid Lärbro prästgård i och med ett öppet hus som hölls av Karin Larssons dotter och hennes familj, då de precis flyttat in där.

 

Oktober

 

Onsdag den 14:e hade vi ett eget framträdande på Kupan (Röda Korset) i Visby.

 

November

 

Söndag den 1:a firade Ywonne Fagerberg sin 60-årsdag i Orionskolan i Visby. Vi spelade litet till underhållning och gillet framförde några danser.

 

Onsdag den 4:e hade vi ett eget framträdande på församlingshemmet i Hemse.

 

Fredag 6 nov arrangerade När och Lau Folkdanslag en gillesträff i Etelhem bygdegård.

 

 

 

 

December

 

Måndag den 7:e hade WFG sin julavslutning i Follingbo bygdegård.

 

Tisdag den 15:e avslutade vi vår flitiga hösttermin.

 

Summering Antal träningar, repetitioner och framträdanden

 

Träningar/repetitioner

 

Gillet inklusive onsdagsgruppen 37

Folkdansringen ca 10

Egna 23

 

Framträdanden

 

Gillet inklusive onsdagsgruppen, 21 st (Inkluderat de 4 under midsommarafton och uppvaktningar).

Folkdansringen, 5 st (Inklusive de 3 under Oskarshamnsresan).

Egna, 12 (varav 3 i och med Vimmerbyresan och uppvaktningar).

Summa 38

 

Som vi skrev i inledningen ett verksamhetsår med hög aktivitet. Att se tillbaka som man gör när man skriver en verksamhetsberättelse som den här ger upphov till stor glädje, även när vi tänker på klubbens musikaliska utveckling, då vi genom framförallt tisdagsrepetitionerna har kunnat höja vår nivå och svårighetsgraden på det vi framför till konsert och underhållning. Styrelsen vill härmed tacka alla medlemmar för det gångna verksamhetsåret och vi ser fram emot det kommande med stor tillförsikt.

 

 

 

_______________________                                         ______________________

 

Uno Nährström, ordförande                       Marianne Norrby, kassör

 

 

 

_________________________

 

Fredrik Lönngren, sekreterare